Kæmpe Jernurt. Verbena bonariensis.
Smuk og statelig, opret mørklilla let skærmplante på stærke stilke,- der blomstrer sent på sommeren og hen til frosten kommer forbi.
Den stammer fra Sydamerika, i Brasilien, Argentina og Chile vokser den vildt og har fået sit navn Bonariensis fra Buenos Aires. Den har i folkemedicinen været brugt imod blæresten og verbena har oprindelse i det keltiske ord Vervain,- som betyder fjerne og i dette tilfælde altså fjerne smerter i forbindelse med blæresten.
Farve: Mørk rødlilla
Højde: 120-150 cm høj og umiddelbart ingen brug for støtte selv i blæsende omgivelser.
Voksested: Vokser gerne på et tørt solrigt sted, men kan også gro i halvskygge. Den er god i blomsterbedet, hvor den hen på sommeren giver højde og lethed til bedet, den er så let og gennemsigtig at den sagtens kan stå forrest i bedet f.eks sammen med græsser og andre stauder.
I vasen: Her holder de sig forbavsende godt, ca. 7-10 dage, når de plukkes nyudsprungne.
Sås: Frøene her spirer bedst når de er stratificeret, det vil sige at de har oplevet en periode med koldt vejr. Det kan man gøre enten ved at så dem udenfor i en potte i efterår eller meget tidligt forår eller ved at anbringe dem i køleskabet på fugtig køkkenrulle i 14dg. Herefter sås de og stilles mørkt ved ca. 18 grader og vil så spire i løbet af de næste 1-3 måneder. Lidt besværligt men når de først er i haven plejer de at så sig selv en lille smule,- ikke invaderende men bare så man lige har dem i haven.