Rød Hirse. Seteria Italica. “Red Jewel”.  

Rød Kolbehirse er et sjældent udbudt frø af en bordeauxrød variant, ”Red Jewel”. Dyrkes fint både i staudebedet, i krukker og i skærehaven. Gror bedst i næringsrig jord i fuld sol. Kolbehirse starter med at være grøn, og vil efterhånden modnes og udvikle den røde farve. De luftige frøstande står dramatiske med de mørkerøde blade, og skaber en fin kontrast til næsten alle andre planter i haven eller i vasen. Seteria er vældigt næringsholdigt foder til havens vildfugle, og hvis de når at modnes i høst, vil de tiltrække vildtlivet i din have.
Såning: Sås indendørs i marts og vil være i blomst ca. 2 mdr. efter. Sås på fugtig jord, med et let lag sand eller vermiculite og stilles ved 15-20 graders varme. Spirer efter 2-4 uger. Når faren for nattefrost er ovre plantes disse ud på veldrænet jord med 40 cm afstand.  
Kan også sås på friland når fare for nattefrost er ovre, men dette giver først en sen høst, og måske kan du ikke selv tage modnede frø af disse planter, da de ikke når at udvikle sig. Sås udenfor i 2-3 cm dybe riller og tynd ud i planterne, så der 10 cm imellem.
Højde: Ca. 50-100cm høje
I vasen: Tag græsstråene ind inden akset bøjer sig alt for meget så er de mest anvendelige i buketter, både friske og tørrede. Kan tørres med hovedet ned af i et par uger et tørt varmt sted.
Seteria frø er den først dyrkede kornsort mennesket har haft i hænderne og brugt til føde. Allerede for 10.000år siden lærte mennesker i Østasien skiftet imellem at være jæger-samlere til at en mere fastboende livsstil som agerbrugere. Denne her græsart i den oprindelige form (Seteria Viridis) fra det nordlige Kina er en vigtig afgrøde i vore dage. Men den længst kendte historie som afgrøde har netop Foxtail – Kolbehirse. De første beviser på dette er fundet i Peilgang- provinsen i Kina. Her brugte man måske hirsen som en kantplante for at beskytte de lidt mere følsomme risplanter. I Europa er der fund fra jernalderen, hvor man i Tille Hoyuk i Tyrkiet har brugt kolbehirsen som afgrøde. Der findes i dag ca. 1000 forskellige sorter af hirsen. Frøene bruges af både mennesker til brød og fremstilling af alkohol, men også fugle og mus og hamstre er vilde med kolberne. Hirsen høstes også ind og tørres som godt næringsholdigt hø.