Lathyrus giver duft i haven hele sommeren, og kendetegner Cottagestilen, når den plantes så den klatrer op ad et kastanjehegn eller blandt roserne.

Lathyrus odoratus er nem blomst med en sød og fyldig duft. Nem at dyrke forstås.

Når frøene er indsamlet i høsten lægges de tørt og køligt frem til oktober. Her kan du så udbløde dem i vand et døgn, så spirer de hurtigere og sætte dem køligt i mistbænk eller koldt drivhus, hvor de klarer let frost, frem til foråret. Du kan også vente med at så frøene til foråret, så blomstrer de lidt senere, men bliver i hvert fald ikke ødelagt, hvis der skulle komme en periode med hårdere frost.

Når de små lathyrus planter er vokset til med 3 bladpar laver man ”knibeøvelser”, dvs. nipper toppen af stilken af, og planten vil så sende 2 stilke ud ved det sidste bladpar, så væksten bliver lidt mere busket og sætter flere blomster. Knibeøvelsen må man gerne foretage flere gange i løbet af den første måned.

Når al fare for nattefrost er ovre plantes lathyrus ud med et par hasselris ved hver, som planterne kan vokse op af. I juni/ juli kommer de første blomster, og nu skal du bare klippe løs af blomster til duftende indslag i dine stuer. Jo mere du klipper lathyrus, jo mere fornyr den sine blomsterstande. Det er bedst først at lade blomster blive til lathyrusbælge med frø hen på efteråret, da planten ellers stopper blomsterproduktionen og planten drosler ned til vinteren.

Lathyrusen´s blomster og bælge er giftige så det er vigtigt ikke at forveksle dem med spiseærteblomster og – skud.

Lathyrus er fin at bruge afskåret og giver lethed til en buket, men sørg for at nippe visne blomster af stilkene hen ad vejen. Der findes en særlig del af sorterne, som dufter særligt godt, f.eks: “Mme Collier” og “Old Times” og så findes der nyere forædlede sorter, med lange gode stilke til binderi, ikke dufter så kraftigt. Udover den et-årige Lathyrus odoratus findes to staudetyper Lathyrus latifolia og Lathyrus sylvestris, der begge er ret hårdføre og vokser bedst i sol, og tåler tørke som sidste sommer. Disse er også fine i buketter som her.