Hokkaido. Cucurbita maxima Hokkaido, eller Ushiki kuri

Hokkaido græskar

Så er vi nået til den sidste udvalgte frøsort i denne december,- Jeg håber vi igen til næste år får en dejlig sommer, hvor I kan få rigtig meget glæde af frøene til næste år, og at jeg har fået sået et frø I jer til gøre verden til et lidt bedre sted. For som bekendt er det jo de frø vi sår idag, der bliver morgendagens blomster, til glæde for os selv og for bier og sommerfugle. Småfugle vil sikkert også nyde at sidde og gynge i de høje græsser og enkelt mus eller to vil måske løbe forbi under de modne solsikkehoveder og snuppe sig en kerne eller to. Alle frøene er indsamlet uden brug af maskiner og derfor vil lidt af indholdet i frøposen også være andre plantedele,- men det er kun med til at gøre det lettere for frøene at spire, så glæd jer blot over det ekstra, der måtte følge med.

Historien: Græskarplanten mener man stammer fra Nordamerika, men der er også fundet frø i Mexico, som er dateret tilbage til 7000 til 5550 år f.kr.f. Så græskarret har været kendt og brugt af mennesker som fødevare fra tidernes morgen.

Hokkaido er egentligt en Squash og ikke et græskar. Denne udmærker sig ved smagfuldt orange kød og god holdbarhed. Denne squash er fremavlet i Japan. Og hvis du tænker at græskar og squash er bedst egnet til græskarlygter til Halloween så lad dig overraske af denne velsmagende sort. Navnet Squash er en forkortelse af (på Narrangaset ,de indfødte indianeres sprog) ordet Asquutasquash, som betyder” Grøn ting der kan spises rå”.

Græskar indgår i bordpynten her i oktober

Farve: Lysegule blomster,- orange frugter op til 1,5kg.

Højde: Hokkaido er en krybende/ klatrende plante.

Voksested: Har brug for ca. 1 kvadratmeter med god næringsholdig jord, når de plantes ud, efter faren for nattefrost er overstået.

Sås: Forkultiveres indendørs i april- maj i god fugtig såjord med let plastik- eller glasdække,- frøene kan lægges i vand natten over for hurtig spiring. Når de er spiret fjernes plastikken/glasset, og frøbakken vandes bedst fra neden da småplanterne let får en svampesygdom omkring stilkene, hvis jorden vandes ovenfra, og der kommer til at stå vand ved stilken. Det tager 90 dage fra såning til Squashen begynder at blomstre med velsmagende gode blomster, der kan fritteres eller blive til små gule løgformede græskar på op til 1,5 kg. Du kan selv tørre frø af Squashen her, tag frøene dem til side, når du bruger Hokkaidoen til suppe eller penslet med god olivenolie, stegt i ovnen i 20 min. Lad frøene tørre på køkkenrulle en fjorten dages tid og gem dem på et tørt køligt sted til næste år.

Når du høster Hakkoido skal de gerne ligge ca. 14 dg i solskin og få hærdet skindet det forlænger holdbarheden meget. Tag dem evt. ind om natten hvis der er risiko for nattefrost.

Til dekorationer: I år har mine Hokkaido´er været små og fine til dekorationsbrug, men klarer sig stadig her i december holdbarhedsmæssigt til spisebrug.