Zinnia Elegans, Frøkenhat, ”Polar Bear”

Buket med Zinnia Polarbear

Dahlia-blomstrende Zinnia er virkelig nemme at dyrke og elsket af de fleste gartnere og florister for både enkelhed, skønhed styrke og holdbarhed. Zinnia indtager sin plads, når den først er sået. Bier og sommerfugle er vilde med den, og det bliver du også?

Sådan har det bare ikke altid været, da den først blev præsenteret som sommerblomst i Europa af den tyske botanist: Dr. Johan Gottfried Zinn i det 18. århundrede, (deraf navnet) var det en undseelig lille blomst med tilnavnet Fattighus- blomsten, fordi den var så nem at dyrke. Men mange års forædling har givet fantastisk mange forskellige smukke farver og sorter og ”Polar Bear” er en af dem.

Farve: Blomsterne bliver ofte 8-12cm i diameter og er dobbelte i hvid/cremehvid med grønligt skær.

Højde: Bliver hurtigt op til 80 – 100cm hen på året.

Voksested: Gerne solrigt.

Sås: gerne på blivestedet, men først når faren for nattefrost er overstået, eller kan forkultiveres indendørs 4-6 uger inden udplantning, for tidlig blomstring. Sås i frøbakke, dækkes med et tyndt lag såjord. Zinnia vokser hurtigt og begynder blomstringen ca. 45 dg efter såning udendørs, hvis du starter først i maj og med 2-3 ugers mellemrum varer de med garanti hele sommeren og efteråret med. Klip gerne visne blomster af, så fortsætter de med at blomstre. Først når regnen sætter ind i kombination med koldt vejr i oktober begynder de at lukke ned for blomstringen.

I vasen: Zinnia plukkes ind om mrogenen når duggen er væk, kommer direkte i en spand med vand, og står et køligt sted et par timer inden de bruges i dekorationer og buketter,- så holder de ofte 10-14 dage i vasen.

Zinnia og Ammi Majus