Rævehale. Amaranthus Caudatus. “Hot Bisquits”.
Historien: Rævehaleamaranten findes i både oprette og hængende sorter og både i vinrøde og grønne og brunorange nuancer. De lange haler bevarer farven over lang tid og er også yndet til buketter pga. dens gode holdbarhed. Planten er navngivet: ”planten, der ikke blegner” på græsk, og det passer meget godt på denne, som har en virkelig lang holdbarhed, og kan tages ind til tørring med halerne hængende nedad i 8-10 dage under gode varme tørre forhold.
Farve: Orangebrune oprette rævehaler.
Højde: Kan blive op til 120cm hen på året.
I vasen: Tages ind og står og trækker vand et par timer inden brug i friske arrangementer.
Voksested: Gerne solrigt, men vokser også på halvskygget sted. Ikke alt for fugtigt.
Sås: gerne på blivestedet, og så tyndt ud som muligt, når faren for nattefrost er overstået. Alternativt kan den sås og forkultiveres indendørs og plantes ud senere for tidlig blomstring.
Alle Amarant frø kan også bruges i madlavningen og er en god næringskilde.
Både blade og stilke er egnede til spisebrug. Pluk unge blade og brug dem som erstatning for spinat i stirfry-retter eller som fyld i suppe og stuvning. Brug dem som pynt på smørrebrød eller som et farverigt indslag i salatskålen. De unge stilke kan skrælles og dampes let a la asparges ligesom den gamle køkkenurt stolthenriks gåsefod. Blade af amarant er fulde af A- og C-vitamin, samt kalk, jern og protein. De indeholder også oxalsyre.