Løvemund. Anthirhiníum majus.

Historien: Vokser vildt i Middelhavsområdet, men var allerede i Middelalderen udbredt til andre dele af Europa, pga. dens hårdførhed. Den har været udbredt i de engelske Cottagehaver allerede fra starten af, da disse blev anlagt ved landarbejdernes bolig til nytte og gavn. Rundt om i verden er Løvemund en af de vigtigste sommerblomster til afskæring. Dens smukke spirformede blomsterstande giver ynde og højde til blomsterbedet og i buketter.
Navnet kommer af det græske Anti, der betyder ligesom og rhin, der er næse, – pga. udformningen af blomsterne op langs stilkene. Her i landet har vi oversat det til løvens snude/mund. Når man klemmer på blomsten kommer løvens mund frem, prøv selv?
Farve: Findes i alle mulige forskellige ensfarvede og flerfarvede sorter, med undtagelse af blå.
Højde: Ca. 50-60cm
Voksested: vokser gerne et solrigt sted, men kan godt lide lidt køligere temperaturer og kan overvintre, så den kommer i blomst igen tidligt næste sommer. Den bliver således en staude, men dog med en levetid på kun få år.
Sås: Frøene sås indendørs i marts – april, eller i september- oktober, for at overvintre og blomstre tidligt næste år. De små planter med 3 bladpar, prikles evt. op i lidt større potter og plantes ud på blivestedet, når al fare for nattefrost er overstået. Planten er forholdsvis hårdfør, så det kan også lykkes at plante småplanterne direkte fra såbakken ud på blivestedet. Sørg for lidt planteafstand, gerne 20-30cm imellem planterne. Passes med lidt vand ved udplantning, men tåler ellers udtørring ind imellem, når den først er i vækst udenfor.
I vasen: Løvemund holder sig godt i vasen 7-10 dage, hvis de tages ind om morgenen og står og trækker vand et par timer et køligt sted inden de arrangeres. Fjern lidt af bladene op ad stænglen,- men kun på det stykke, der indgår i bukettens bindingspunkt, da den ellers kan ”tabe hovedet”, og knække den øverste del af blomsterstænglen.