Mandstro. Eryngium planum.


Mandstro er en staude med blå tidsellignende blomster. Den har glatte blade i en rosét ved jorden, der er stedsegrønne. Herop af skyder grønne, senere smukke lillablå stængler med de små kugleformede tidselblomster. Den er fortrinlig og hårdfør i staudebedet, og beriger haven med et let blåt skær, ligesom den er højtelsket af florister for lang holdbarhed og fine strukturelle opbygning
Historien: Mandstro vokser vildt i sydøst Europa og Centralasien, og der findes forskellige sorter som har tilpasset sig sandede ørkenlignende områder og kyststrækninger. Selv i bjergområder kan de findes i vildform.
Såning: Sås gerne i efterårsmånederne i, eller senest i februar/marts i en blanding af sand og såjord, og stilles udenfor. Disse frø kan have brug for en kuldeperiode for at kunne tænke sig at spire, og anbringes derfor udenfor i koldt vejr en måneds tid, for derefter at sættes på en skyggeplads i have, med glas eller plastik over, et uopvarmet drivhus eller en mistbænk er ideel. Jorden skal være fugtig, men ikke meget våd. Dette regulerer som regel sig selv, hvis man sår og stiller udendørs et skygget sted. Når frøene er spiret i foråret, plantes småplanterne op i individuelle potter med jord i blandet sand og senere videre ud på voksestedet, der gerne må være et let sandet sted.
Højde: ca 50-80 cm blå tidselblomster.
I vasen: Fin strukturel blomst til buketter og dekorationer, hvor den holder sig fantastisk godt. Kan når den har udviklet blå farve på stænglerne tages ind og tørres og bruges hele vinteren.
Mandstro er navngivet på græsk af Theophrastrus ”hruggion”, som betyder prikkende/stikkende er blevet til eryngium og planum, betyder bare helt plane blade uden behåring. Planten har formentligt helt oprindeligt udviklet stikkende blomsterstande for at undgå græssende hjorte.