Delphinium elatum. “Black Knights”. 

 

Ridderspore er en velkendt staude i Cottagehaven, hvor den ofte placeres med sine smukke blå ca. 1-1,5m høje spir i baggrunden af bedet, og bringer lidt nostalgi til haven.

 ”Black Knights- hybriderne” indeholder halvdobbelte blomster i flere blå-lille nuancer,- med prominente ”øjne”, der tiltrækker bier.

Historien og Kong Arthur og ridderne af det runde bord er gået den vestlige verden rundt og handler om galante riddere, i skinnende rustninger, elegante ungmøer i middelalderlige borge og heroiske kampe for den hellige gral i en verden med ære og romantik og styret af Camelots ret, i hjertet af det royale og mystiske Britania. I denne historie er Galahad kendt for sin galante facon og ydmyghed. Han er illegitim søn af Sir Lancelot, og vokser op i et nonnekloster hos sin Faster, – hvor hun er abbedisse. Da han som voksen genforenes med sin far, der adler ham, – kommer han til Kong Arthurs ret i Camelot ”Siege Perilous”. Her sætter han sig beslutsomt på den tomme plads ved bordet uden at helt at vide, hvilke farer der venter ham i kampen om den hellige gral. Denne plads var blevet holdt fri til netop den mand, som ville fuldende jagten på den hellige gral, og beslutningen ville for andre være af fatal betydning. Kong Arthur tester ham, og beder ham trække et sværd ud af en sten, som han selv har gjort mange år tidligere. Dette klarer Galahad så let som ingenting, og Kong Arthur udnævner Sir Galahad til at være den største ridder i verden og inviterer ham straks til at sidde med ved det runde bord, og derefter begynder jagten på den hellige gral. Galahad besejrer rivaliserende Riddere uden større anstrengelse, taler kun lidt til sine følgesvende, men leder dem målbevidst helt til den hellige gral. Så ikke dårligt at være en blomst, der er opkaldt efter disse ædle Riddere.

Såning: Ridderspore kan sås både i efteråret (september-oktober) og i foråret (Januar-Maj), Brug rene potter med en god såjord, der trykkes let sammen og drys frøene ovenpå, dæk med et tyndt lag vermiculite, og vand frøene let. Sæt potten i en plasticpose og stil den et sted med en temperatur på omkring 15-18 grader, eller i et minidrivhus. Husk at vende pose hver 3. dag ca , så der ikke opstår for meget kondensvand. Placeres i vindueskarm, men helst ikke direkte sol. Når frøene er spiret, 2-3 uger efter, fjernes plastikposen. Når planterne har 2-4 blade flyttes de over I små individuelle potter. Sørg for at vande let ovenfra eller sæt potterne med undervanding i en plastikbakke. Herefter afhærdes planterne i maj-juli og plantes ud på blivestedet. Hold godt øje med snegle, som er lidt vilde med de unge blade. Når først bladene er lidt ældre og mørkere, falder sneglenes interesse. Ridderspore kan også bruges som krukkeplante.

Dyrkning: Når planterne er plantet ud på en solplet uden alt for meget vind, er det vigtigt at vande, gerne med siveslange, og gøde med lidt organisk gødning, uden at der kommer for meget vand på bladene. Til gengæld vil planterne belønne dig med smukke høje blomster, der holder godt i vasen eller giver din have det helt rette Cottagehave-look. Det kan være en god ide at binde de høje blomsterstande op ved plantestativer.

Med denne plante gælder: Nok se ikke røre, den er smuk, men alle dele af planten er giftig, og kan medføre ubehag, hvis man spiser den. Så den er kun til pynt!

Oprindelse: Hører med i Ranunkelfamilien og stammer fra den nordlige halvkugle, men vokser også i de tropiske bjergområder i Afrika. Vor tids Ridderspore er forædlet og udviklet i 1800- tallet. Delphinium kommer af det græske ord delphinion, eller delfin, da blomsten når den er udsprunget kan minde om små delfiner.

 

 

 

Dværg gyldenris. Solidago candensis “Golden Baby”. 

 

Solidago canadensis,”Golden Baby” er en kompakt hårdfør staude, som bærer fladtoppede klynger af gyldent-gule småblomster, den bliver ca 60 cm høj. Den kan bruges både bagerst i staudebedet eller i krukker og leverer dejlige farver til et gyldent efterår. Gyldenris klarer sig både i fed og næringsfattig jord, i solen- og kan godt tåle konkurrence fra ukrudt, og sneglene er ikke interesseret. Blomsterne er en vigtig nektarkilde for både bier, sommerfugle og andre insekter.

I vasen: Blomsterne holder fint i vasen og kan også bruges som tørret blomst, der bevarer sin farve godt. Plukkes ind om morgenen og trækker vand nogle timer inden binding i buketter.
Såning: Så frøene I koldt vejr i efteråret eller tidligt forår. Så frøene tyndt ud på overfladen af såjorden i en potte, og dæk med et letstrø af sand. Stilles ved ca 10 graders varme. Sæt potten I en plastikbakke med vand, som jorden kan suge op nedefra. Dæk med plastiklag, der tillader luftcirkulation. Når frøene er spiret fjernes plastikken og potten sættes i vindueskarmen indenfor lyst, men ikke direkte sol. Når planterne har 4-6 blade, kan de plantes over i små potter enkeltvis, hvor du blander lidt sand i pottejorden. Hold jorden fugtig og akklimatiser planterne til udendørs temperaturer hen i April – Maj måned på dage uden frost.

Oprindelse: Navnet Solidago, stammer fra latin solido, der betyder at gøre hel eller ophele og refererer til tidligere brug af planten som urtemedicin ved opheling af sår. Canadensis henviser til oprindelse I Canada, – er iøvrigt udbredt som vild plante i hele USA undtagen det sydøstlige hjørne.