Hestemynte er en staude i Cottagehavens Blomstermark.
Monarda fistolosa
Monarda, temynte eller Bergamot er måske mest kendt for sin medicinske virkning og derudover sine smukke lyslilla blomster i staudebedet, der dufter helt fantastisk i juli og august. Den er rigtig god til at tiltrække bier og sommerfugle og giver en masse liv i den lille have.
Voksested: Gerne på solfyldt plads, men klarer både velnæret og næringsfattig jordbund.
Sås: Enten i potter indendørs i fugtig jord med plastik over, ved ca 20 grader sidst på vinteren, eller udenfor på voksestedet når al far for nattefrost er ovre. Sørg for at holde jorden fugtig, men ikke for våd. Husk at udtynde planterne lidt, så de ikke står for tæt på blivestedet, de skal nok brede sig.
Anvendelse: Kan bruges i buketter, plukkes da tidlig morgen og trækker vand i et par timer inden de bindes i buketter eller dekorationer. Kan også tørres og bruges i kranse eller til potpouri.
Bladene kan bruges til Oswega-te, som fremmer fordøjelsen. (Den rigtige Bergamotte- te udvindes af en citrusfrugt, Citrus Bergamia).
Blomster og blade er spiselige små blade som krydderi på kød f.eks og kronbladene fra blomsterne i salat. Både blade og blomster virker rensende på huden, og siges at have antibiotisk effekt. Knuste blade er et godt afskrækkende insektmiddel.
Gode Selskabsplanter: Hvis du planter Temynte sammen med tomater, tiltrækker disse nyttige insekter for tomatplanterne.
Monarda fistulosa stammer fra USA´s tørre sletter, hvor den stadig er vildtvoksende. Den er opkaldt efter Nicolas Batiste Monardes (1493-1588), Fysiker og botanist fra Sevilla i Spanien, som allerede dengang beskrev de nyopdagede medicinske urter fra Amerika. Bl.a Tobak og solsikke, og selvfølgelig Hestemynte. Fistulosa betyder på latin pibe eller rør, og dette refererer til de små rørblomster i blomsterkronen.