Lupinus polyphyllus, “Morello cherry”

Lupinen kom oprindelig til England i en blå udgave fra Nordamerika i 1820érne og er en hårdfør plante i Cottagehaven. Omkring 100 år senere forædlede George Russell, UK på den oprindelige form ved nøje udvælgelse af de bedste planter med den mest eftertragtede egenskaber, og fandt frem til de berømte ”Russell – hybrider. Den klarer ned til 25 graders frost og kan også klare en del udtørring i løbet af sommeren.

Lupinerne giver lidt højde i forårsblomsterbedet og er en yndet blomst til blomsterdekorationer, de den stræber efter solen og understreger linjerne i et arrangement.

Lupus betyder ulveagtig og refererer til at man i gamle dage mente at lupinen tog næring fra jorden, men tværtimod bruges den i vore dage til forbedring af jorden, idet dens rødder tilfører jorden ilt så dybt som de nu går og samtidig samler den nitrogen fra jorden, som bruges af næste års planter som gødning. Polyphyllus står for mange bladet, hvilket den i sandhed også er og denne bladmasse kan også ved kompostering tilføre jorden en del struktur og gødning.

Farve: Flot hindbærrød i begge dele af blomsten, der er spirformet og strækker sig imod solen.

Lupin “Morello Cherry”

Højde: Op til 1 meters højde.

Voksested: Vokser gerne på et solrigt og lidt tørt sted. Vokser af og til vildt i vejgrøften. Vil gerne have let sandet og tør jord. Blomstrer af og til fra slutningen af maj måned.

Sås:Lupiner kan sås både i marts- april og i september- oktober. Frøene lægges i blød i vand et døgns tid inden de puttes i jorden i en såbakke med let fugtig såjord. Dækkes let med plastik og spirer i løbet af 1-2 uger ved tp på 18-20 grader. Kan prikles op når de har 2 bladpar i potter individuelt og overvintre der i koldt drivhus, eller plantes ud på blivestedet. Ved såning om efteråret opnås tidlig blomstring i maj året efter. Forårs-såede lupiner blomstrer lidt senere hen på sommeren og frem til frosten kommer.

I vasen: Lupiner tages ind om morgenen og sættes straks i vand. De nederste blade fjernes. og lupinerne trækker vand et par timer inden de bruges i dekorationer eller buket.