Idag får du beskrivelsen af 2 forskellige planter,- da de første kalendere er lavet med Campanula Lactiflora “Pricjards Variety” og andre istedet for har fået Verbena bonariensis. Begge planter er toårige , men kan ved forkultivering indendørs blomstre allerede det første år, ligesom de også gjorde i Cottagehavens Blomstermark i den forgangne sommer.

Campanula lactiflora, Mælkeklokke “Prichards Variety”.

buket med mælkeklokke

Campanula Lactiflora

Er en flerårig blomsterrig Cottagehave plante med ca 60cm høje stilke. Den er smuk og giver lethed i et arrangement med sine lyst lavendelblå blomster, der varer lige fra juli til oktober, hvis de visne stilke fjernes.

Mælkeklokke vokser vildt i Tyrkiet, Kaukasus, Rusland og Georgien og er navngivet Campanula, Campana betyder på latin klokke og lactiflora pga. den mælkeagtige saft stilkene indeholder.

Farve: Lys lavendelblå

Højde: 60-75cm høj, kan bindes op hvis den står meget åben for vind og vejr eller i gødningsrig jord.

Voksested: Gerne solrigt veldrænet jord. Særdeles velegnet sammen med historiske roser.

Sås: Indendørs tildækket i fugtig jord i feb-april ved ca 18-20 graders varme og prikles op i små potter, hvorefter de kan plantes udenfor når faren for nattefrost er ovre. Tåler ikke udtørring som spirende småplanter.

I vasen: Her holder de sig forbavsende godt, ca 7-10 dage, når de plukkes nyudsprungne.

Verbena bonariensis. Kæmpeverbena.

Verbena bonariensis

Smuk og statelig, opret mørklilla let skærmplante på stærke stilke,- der blomstrer sent på sommeren og hen til frosten kommer forbi.

Den stammer fra Sydamerika, i Brasilien, Argentina og Chile vokser den vildt og har fået sit navn Bonariensis fra Buenos Aires. Den har i folkemedicinen været brugt imod blæresten og verbena har oprindelse i det keltiske ord Vervain,- som betyder fjerne og i dette tilfælde altså smerter i forbindelse med blæresten.

Farve: Mørk rødlilla

Højde: 120-150 cm høj og umiddelbart ingen brug for støtte selv i blæsende omgivelser.

Voksested: Vokser gerne på et tørt solrigt sted, men kan også gro i halvskygge. Den er god i blomsterbedet, hvor den hen på sommeren giver højde og lethed til bedet, den er så let og gennemsigtig at den sagtens kan stå forrest i bedet f.eks sammen med græsser og andre stauder.

I vasen: Her holder de sig forbavsende godt, ca 7-10 dage, når de plukkes nyudsprungne.

Sås: Frøene her spirer bedst når de er stratificeret, det vil sige at de har oplevet en periode med koldt vejr. Det kan man gøre enten ved at så dem udenfor i en potte i efterår eller meget tidligt forår eller ved at anbringe dem i køleskabet på fugtig køkkenrulle i 14dg. Herefter sås de og stilles mørkt ved ca 18 grader og vil så spire i løbet af de næste 1-3 måneder. Lidt besværligt men når de først er i haven plejer de at så sig selv en lille smule,- ikke invaderende men bare så man lige har dem i haven?