Røllike, “Summerberries”, Achillea millefolium.

Røllike Summerberries i fuld blomst.

Røllike er en unik hårdfør og pålidelig staude, der blomstrer allerede første år. Den udvikler stor blomsterskærme I pastelfarver. Rølliken vokser vildt på den nordlige halvkugle, Nordamerika , men også på New Zealand og i Australien.

Planten blev navngivet af Linné, og navnet stammer fra Achilleus i Homer´s  ”Illiaden”, som var veltrænet i heling af sår såvel som i at være skyld i fjendens sår. Det siges at han brugte rølliken til at stoppe blødning af soldaternes sår og derved reddede liv. Millefolium betyder tusindbladet, – hvilket de smukt skårne blade også er.

Røllike er meget fin og giver med sine blomsterskærme lethed, eller dybde i en buket. Den kan også plukkes, når blomsterne lige er sprunget ud  og tørres og bevarer da farven til tørrede arrangementer.

Farve: Hvid til cremefarvet og sartrosa til purpurrosa.

Højde: Ca. 50 cm høj

Voksested: Gerne solrigt, klarer udtørring i løbet af sommeren, men klarer sig også fint i mere våde sommermåneder.

Sås: Indendørs på fugtig jord, der vandes fra neden af og stilles i et rum med tp. på 18-22 grader. Frøet skal ikke dækkes med jord, – lys er med til at fremme spiringen. Når de blivende blade er synlige, plantes småplanterne ud i små individuelle potter. Når det bliver varmere i vejret akklimatiseres de små planter, og flyttes udenfor på milde dage og ind igen om natten og udplantes når al fare for frost er ovre

I vasen: Pragtrøllike holder ofte 14 dage i vasen når afskåret.