I Cottagehavens lillemark blomstrer Georginerne stadig. Vi har heldigvis ikke haft frost her endnu.

Dahlia Cafe au lait

Dahlia Creme d cassis

Joh, det har været mega koldt og regnet og blæst, men de er der endnu. Holder stand indtil Kong Vinter snart banker på.

Så sent som i eftermiddag har jeg taget denne buket ind, og vi nyder dem hver eneste dag indtil det er slut. Georginer, som de hed da jeg var barn i Vestjylland eller dahliaer som de nu mest kaldes, har fået comeback.

Buket med dahlia fra oktober 2018

Georginer findes i rigtig mange sorter varierende i farve og strukturer, der hver især er navngivet og sælges om foråret. De stammer fra Mexico og Guatemala, og kom hertil Europa med de første opdagelsesrejsende, der faldt for deres skønhed. Men i Mellemamerika var de også nytteplanter, og rødderne blev brugt i det mexicanske køkken. Faktisk kan blomsterne også spises og bruges f.eks i salat.

Dahliabedet i Vintagefarver

Hvis du allerede er faldet for det smukke farvespil georginerne byder ind med i efterårshaven og har sat nogle i haven i år, så er det jo nu, når den første frost kommer, at de skal klippes ned graves op . Sæt mærkat på hvis du gerne vil kunne kende farverne og højden på dem inden plantning næste år. Det kan godt være en sur tjans, men jeg plejer at tænke på hvor mange fantastiske blomster, jeg kan få igen til næste år, når de andre blomster i haven begynder at lukke lidt ned. Det plejer at hjælpe og så giver det god motion at plante dahlia og grave dem op igen om efteråret?

Knoldene skal overvintre tørt og frostfrit og først ud i marken igen, når nætter med frost er overstået, hen i maj måned som regel. Hvis du har plads i dit drivhus i foråret, kan du godt lægge dem i potter og begynde at få dem til at spire inden de kommer ud i jorden, men det betyder ikke så meget for blomstringstidspunktet for planterne. Derimod betyder vand og solskin en del, og georginerne vil gerne have noget god organisk gødning. Når de først blomstrer er det godt at klippe friske buketter ind så tit som muligt, eller i hvert fald klippede de afblomstrede knopper af, der ellers kan stoppe tilvæksten af nye blomster. God fornøjelse med ” Dahliadillen!”

Dahlia findes i mange farver