Et kig til Cottagehaven.Vi kan alle se det for os, et lille stråtækt hus med have omkring med sirlige bede, der bugner af roser, stauder og blomstrende klematis og kaprifolie henover indgangsdøren eller pergolaen. Dette billede giver os følelsen af hygge, ro, tid til hinanden.

Men du behøver ikke eje et ældre stråtækt hus ude på landet for at tage Cottagestilen til dig. Nogle af byggestenene for denne havestil kan sagtens importeres til villa- og rækkehushaven, eller kolonihaven og nydes på lidt plads.

Sommermorgen i Cottagehaven.

Cottagehavestilen virker i alle haver.

Med de rigtige planter kan selv den mindste havelod forvandles til en vidunderlig Cottagehave. Magien ligger for en stor dels vedkommende i at plante tættere, end man normalt anbefaler og vælge de rigtige planter. Cottagehavestilen er uformel og spændende, fordi man skaber små rum i haven, og fordi haveplanen for Cottagehaven er enkel og virker lidt tilfældig og løssluppen.

Vælg selv hvilke elementer du vil bruge.

I mange cottagehaver bruges pergolaen som en kærkommen rumdeler. Den giver mulighed for at få planter op i højden, som klatreplanter f.eks blåregn og Kaprifolie. Et lille vandhul er med til at øge stemningen i Cottagehaven og giver en øget biodiversitet både hvad angår insekter, men også andre smådyr i haven, som har brug for et sted at drikke. Et andet vigtigt element i Cottagehaven er en siddeplads, med udsyn og ro til at nyde det en dejlig sommerdag. Havegange med græs, stenbelagt eller fint grus bryder rummet imellem bedene, og er også nødvendige for at kunne varetage havearbejdet.

Planter i Cottagehaven.

Stilen passer rigtig godt til vores individualistiske tidsalder, for du må gerne eksperimentere og afprøve nye farvesammensætninger, eller kun vælge dine personlige favoritter.  Det kan dog være en god ide at tænke på at blande de forskellige plantestrukturer, så du både får store tunge blomsterhoveder, som Roser og Pæoner f.eks og lettere skærmblomster som Røllike, samt blomsterspir i form af f.eks Ridderspore og Kongelys eller Fingerbøl. I Cottagehaven findes mange traditionelle stauder, som også fandtes i vore bedsteforældres haver, de har overlevet, fordi de er taknemmelige og hårdføre i vort klima. Nedenunder kan du se et udvalg af de mest almindelige planter i Cottagehaven:

Akeleje, Geranium, Roser, Riddersporer, Iris, Røllike, Høstanemone, Solhat, Fingerbøl, Løvefod og Stokrose

Når blomsterne først er plantet tæt, gerne sammen med grønt i form af krydderurter og bladgrøntsager til at supplere salatskålen, består det vigtigste arbejde i at vande og sørge for at klippe de visne blomsterhoveder af hen ad vejen. Det holder planterne i gang og på den måde får du en længere blomstringstid for hver enkelt art eller en gentagelse af forårsblomstring hen i sensommeren igen.

I løbet af sommeren vil der her på bloggen løbende komme mere uddybende beskrivelser af de forskellige elementer en Cottagehave kan bestå af,- og hvordan man kan tilpasse dem til sin egen have. #Cottagehaven