Nu varer det ikke længe inden vi igen kan nyde synet af efterårets arbejde med at lægge tulipanløg i mange smukke farver.  De første små botaniske tulipaner er langt fremme og alle de andre har stukket de grønne bladspidser op i solen, klar til at springe ud i mange forskellige former og farver. Den jeg synes er verdens smukkeste lige nu hedder Belle Epoque, og har en helt fantastisk mørk abrikos til karamel farve og er dobbelt blomstret, så smuk

Disse sprøde skønheder har en spændende historie med sig og er i Østen kendt allerede for 1000 år siden.

Allerede i 1500 tallet blev de første tyrkiske tulipaner importeret til Holland og i 1592 beskrev Carolus Clusius sine tulipaner i den første store bog om disse skønheder. Det blev skæbnesvangert for ham, idet ham i al hemmelighed havde dyrket Europas første tulipaner i sin egen have og nu måtte se sig bestjålet gentagne gange af tulipantyve.

Tulipanerne blev spredt rundt om i Holland og i resten af Europa, men var stadig et så sjældent syn, at folk solgte alt hvad de ejede og havde for at eje et af disse fantastiske løg. Det skabte et overophedet marked og en Tulipomania rundt omkring i Europa. Tulipanløg blev lige frem brugt som betalingsmiddel, og i helt særlige tilfælde kunne et enkelt løg løbe op i 1/3 af en huspris i Amsterdam, hvad der i dag måske svarer til omkring 2.000.000kr.

Mange blev ufatteligt rige på den bekostning, men tulipanboblen brast og mange ellers rige familier i Europa gik fallit.

Tulipanen forblev dog mere og mere udbredt i Holland, som viste sig at have et fortræffeligt klima til opformering af de første tulipanløg. Således ligger størstedelen af Europas løgproduktion stadig i Holland. Desværre bruges der mange kemikalier i produktionen og præparering af løgene, så man skal faktisk bruge gummihandsker, når man lægger tulipanløg om efteråret, – eller sørge for at få fat i nogle af de løg, der enkelte steder bl.a. i Sverige produceres økologisk og bæredygtig for natur og miljø.Her er billeder fra tulipanbedene ved Sofiero Slot i Sverige sammensat af Dronning Silvia.

Og her i Danmark har vi bl.a Gavnø Slotspark som et muligt udflugtsmål i maj måned. Rigtig god tur! #Cottagehaven.dk